16v Bigport fuel problems
07-03-2015, 04:09 PM (This post was last modified: 07-03-2015 04:24 PM by Rascal21.)
Post: #1
16v Bigport fuel problems
Hi all

I`m having a problem with my 16v Bigport, namely no fuel pressure in return line with fuel pump on.

Before this I`ve excluded ignition issues, swapped coil and igniter twice just for fun, swapped cold start injector, and I know fuel in and ex line is not clogged, spark plugs wet.


To be sure I disconnected the fuel return hose coming from the intake and into the return line, and put that hose into a battle, ignition on, fuel pump on, no fuel returns..

Could this be fuel pump not giving enough pressure or injectors always open?
Engine reeking of fuel after a bit of trying to start it, ignition on with fuel pump etc etc.

Now and then I can start it without ever finding out what the problem is, and when it does start it revs fine, runs rich but no misfire, but will only work for 50 seconds, bog down once, come back up, another 10 seconds of engine running, then stall.
Mostly cannot start it at all.

I also have a thread on aeu86 where all other issues like ECU error codes, TPS, Igniter, Coil, Battery, Injectors getting power, Coil getting power, ECU getting power, Alternator and every other little tid-nit has been checking out fine.
What I have not checked is injectors, because they are sitting like way down in there and no idea how to get the metal clip harness connectors off :v

She cranks, fuel pumps work, but mostly wont start and as I mentioned when she does start will only work for about a minute before stalling out again.

1x AE86 84` Zenki Coupè Levin 4A-GE 20v
1x AE86 83' Zenki Coupe Levin 4A-GE 16v
1x TA60 82' Sedan 2T 8V
1x TA40 78` MK1 Zenk/Pre-Facelift Wagon 4A-GE 16v
Find all posts by this user
07-04-2015, 01:00 AM
Post: #2
16v Bigport fuel problems
Facts...
- pump is running.
- engine is getting fuel, but most times does not run.
- engine runs sometimes, but rich.
- after crank and no start plugs are wet.
- no fuel returning to tank.

Probable cause...
- fuel pressure regulator is blocked/stuck closed.

Theory...
- a blocked FPR will cause rail pressure to reach 70psi or higher.
- high rail pressure will cause the engine to run extremely rich.
- mixture richer than around 8:1AFR will not burn.

Conclusion...
- starting mixture is too rich and engine floods.

Action required...
- replace FPR.
- install fresh spark plugs.

Let me know how you get on Smile

Cheers... jondee86
Find all posts by this user


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Big wheel problems gh0st 16 4,302 11-15-2021 10:51 PM
Last Post: gh0st
  Starting problems 4-AGE kouki Hanzo 3 1,338 08-31-2021 06:20 PM
Last Post: totta Crolla
  Early tvis red top from e9 gti small or bigport? Ryo 3 5,669 04-20-2018 09:14 AM
Last Post: Ivan141
  Problems Mintex M1155 pads Dino86 9 6,613 07-04-2017 11:22 AM
Last Post: totta Crolla
  10.8:1, 264/256° Bigport nyberrg 4 4,667 06-12-2017 09:57 AM
Last Post: nyberrg

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | AEU86 | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication