Weak spark, doesn’t start.
12-10-2017, 03:31 AM (This post was last modified: 12-10-2017 10:48 PM by AlexFourTwenty.)
Post: #1
Weak spark, doesn’t start.
It turns over but there’s no spark. My friend gave me a jump start and he hooked it up wrong for a sec. I’m trying to locate fuses related to ignition. I checked for spark at the spark plug cable. Nothing. I also checked spark at the coil cable that goes to distributor and nothing. It’s a 20v silvertop in an ae86. I don’t have the fuse box cover so I don’t know which is which. Also how do I check if the coil and or the igniter Working properly?
Find all posts by this user
12-10-2017, 10:04 PM (This post was last modified: 12-10-2017 10:05 PM by banpei.)
Post: #2
Weak spark, doesn’t start.
I did that a few months ago as well with a jump starter. Basically for me two of the three fuses on the battery terminals blew: only the 60 amps one survived. I replaced those and then luckily everything was fine again.
Keeping my fingers crossed for yours as well! Smile

1982 - TA60 Carina 4dr sedan - fun cruiser
1983 - AE86 Sprinter Trueno - import project
2013 - Honda Civic sport - daily driver
2004 - AEU86 dot ORG - daily domain

Support our forum, buy from the AEU86 shop:
[Image: AEU86 AE86 - Weak spark, doesn’t start.]
Visit this user's website Find all posts by this user
12-10-2017, 10:47 PM
Post: #3
Weak spark, doesn’t start.
(12-10-2017 10:04 PM)banpei Wrote:  I did that a few months ago as well with a jump starter. Basically for me two of the three fuses on the battery terminals blew: only the 60 amps one survived. I replaced those and then luckily everything was fine again.
Keeping my fingers crossed for yours as well! Smile

So I started digging again and I found I actually do have spark it’s just really weak. What can this be? I tested the coil and it’s getting .7 ohms primary windings and 12-13k ohms in the secondary windings. Does this sound like normal specifications?
Find all posts by this user
12-11-2017, 01:53 PM
Post: #4
Weak spark, doesn’t start.
The .7 ohms primary windings is a little high, [spec .35-55] but probably not a real concern. I would bet that if you put the battery on a charger and fully charge it, plus clean and check the battery cables including the starter, you would be in business. If that does not fix it, some auto parts will test your battery for free. I would also check all your fuses with a battery power test lamp, just to be on the save side. Dave W
Find all posts by this user
12-12-2017, 03:35 AM (This post was last modified: 12-12-2017 03:36 AM by AlexFourTwenty.)
Post: #5
Weak spark, doesn’t start.
Okay guys I figured it out. Before this happened I had cleaned the throttle bodies and I did it with the engine off since battery was dead until my friend came by for the jump. Spark plugs were soaked with carb cleaner and engine was flooded. I knew it was something stupid. Thanks for all your input guys. Now she’s breathing tons better with the cleaned itbs. Only thing now my idle is wandering like fluctuating. Anyone know what this is? Is it the ecu getting used to the clean itbs?
Find all posts by this user


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Warm start problem DJexor 5 1,673 03-09-2023 10:15 AM
Last Post: Ivan141
  Won´t start AlexKTM 6 15,422 12-04-2017 10:05 PM
Last Post: banpei
  Hard start issue kazi 5 6,195 05-23-2017 11:31 PM
Last Post: kazi
  where to start on sr5-GTS swap dinkers542 0 3,075 12-20-2014 02:13 AM
Last Post: dinkers542
  Start wont turn over after installing radio MC_JP 6 9,051 09-22-2014 11:13 PM
Last Post: izanagi

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | AEU86 | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication