Hard start issue
05-21-2017, 10:45 PM
Post: #1
Hard start issue
So just got the car back in the road and I'm having a hella time getting the car started from cool or if it's been sitting a few hours after a drive. car tends to pop and bang though intake if it takes any longer than 5-8 seconds to start which also sounds like when the starter motor starts to die off.

from warm or an hour or so after being started/driven the car normally turns first time of the key, but the starter motor tends to engage for longer than it should.

I was originally getting codes 4 coolant temp sensor, 5 couldn't find much on this but got it down to 02 sensor & 7 open/short in TPS signal circuit.

I've changed the 02 sensor, igniter & dizzy and that has cleared code 5&7

Car started a lot easier but still required the foot pumping the gas peddle for a few secounds. I'm now getting code 11 AC conditioning switch on/ IDL points in TPS off. I only get this code if I hold down the pedal and then it goes away.

Static timing and gun timing are bang on.

And ideas on how to solve this code?

Would a gubbed starter cause these issues of hard start? Starter motor seems to engage for longer than it should. i know it wouldn't cause the EML code but wondering if lack of power in the motor would cause this.

Thanks in advance
Find all posts by this user
05-22-2017, 09:16 AM
Post: #2
Hard start issue
Well if your coolant sensor isn't working properly then the car might not know it's cold and hence not adjust timing and fuel as necessary.

AE86 ex-daily
Visit this user's website Find all posts by this user
05-22-2017, 05:30 PM
Post: #3
Hard start issue
(05-22-2017 09:16 AM)Bean Wrote:  Well if your coolant sensor isn't working properly then the car might not know it's cold and hence not adjust timing and fuel as necessary.

This is a good point actually. Never though of that. Will look into that. Cheers
Find all posts by this user
05-22-2017, 06:42 PM
Post: #4
Hard start issue
Agree with Bean.
Code 11 is normal operation when the throttle is pressed, basically telling you that the TPS is no longer engaging the idle switch.
(Code 11 without the throttle pressed would be abnormal)

An analogue brain in a digital World
Find all posts by this user
05-22-2017, 08:09 PM
Post: #5
Hard start issue
(05-22-2017 06:42 PM)totta Crolla Wrote:  Agree with Bean.
Code 11 is normal operation when the throttle is pressed, basically telling you that the TPS is no longer engaging the idle switch.
(Code 11 without the throttle pressed would be abnormal)

ok that makes sense. ill do some digging and see if i can get another sensor and get back.

cheers
Find all posts by this user
05-23-2017, 11:31 PM (This post was last modified: 05-23-2017 11:31 PM by kazi.)
Post: #6
Hard start issue
ok so have changed the green and brown sensor at the back of the head, sensor next to thermostat housing, disconnected battery to clear code and hasn't changed a thing. still hard to start. but if i take out the RTR 30A fuse the car start up from cold no bother.

still getting code 4 as well

[Image: AEU86 AE86 - Hard start issue]
Find all posts by this user


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  PWR light issue and no brake fluid after winter storage magpie 10 1,683 05-25-2023 08:09 AM
Last Post: Bean
  Warm start problem DJexor 5 1,672 03-09-2023 10:15 AM
Last Post: Ivan141
  Fuel pump issue DJexor 11 3,981 04-29-2022 05:45 AM
Last Post: Bean
  Clutch Issue Deaty 8 3,665 04-09-2021 10:26 PM
Last Post: Nakilad
  5th gear issue r.ave 1 2,267 03-14-2021 08:52 PM
Last Post: Ivan141

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | AEU86 | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication