4agZe problem solved - 99% IC problem
06-30-2012, 10:11 PM
Post: #1
4agZe problem solved - 99% IC problem
After the stationary problems the engine ran great today and I have drifted the whole day with it.
No problems what so ever.

However just got back from a small run - wanted to clean the car - and all of a sudden at home the car makes a sort klinky klanky noise when started.

Sounds like theres no more oil in the supercharger - which is very weird in my opinion.
It sounds like a lawn-mower and it seems its coming from the supercharger spool.

-DWG- Drift Wolf Gaming
Find all posts by this user
07-01-2012, 09:29 AM
Post: #2
4agZe problem solved - 99% IC problem
er zit een pijlstok in de supercharger. geel vleugelmoer achtig geloof ik.

toyota corolla coupe 1985 drift car
toyota corolla coupe 1987 road car.
Find all posts by this user
07-01-2012, 10:24 AM
Post: #3
4agZe problem solved - 99% IC problem
slowboy2 Wrote:er zit een pijlstok in de supercharger. geel vleugelmoer achtig geloof ik.

Hey Ing! Ja dat weet ik - kga zo ff kijken maar ik heb het idee dat het de lager(s) kan zijn.

So I will check the oil first if I can get to it.

I will first video tape the sound for a couple of seconds and upload that here.

-DWG- Drift Wolf Gaming
Find all posts by this user
07-01-2012, 11:05 AM
Post: #4
4agZe problem solved - 99% IC problem
Oil seems to be good as well as engine oil as supercharger oil. I couldn't see any difference as from the beginning. Tried to turn the charger off by removing one plug that goes to the Electro Magnetic clutch but it didn't work for me. I think it might be the bearing of the supercharger spool.

Here's the sound: http://youtu.be/p45ye22ZiNc

I tried to do the belt a little bit more loose but didnt help either.

I have no clue!

-DWG- Drift Wolf Gaming
Find all posts by this user
07-01-2012, 03:48 PM
Post: #5
4agZe problem solved - 99% IC problem
Is there any air escaping between gaskets?

AE86 Levin
Find all posts by this user
07-01-2012, 04:24 PM
Post: #6
4agZe problem solved - 99% IC problem
If I had to guess I'd say your supercharger's clutch is toast.
The sound corresponds to pulley speed, not the input shaft's speed. It is only turning due to some drag, which I don't think is a good sign either, but I might be wrong there.

FABRICA MI DIEM, PVNC!
Visit this user's website Find all posts by this user
07-01-2012, 05:37 PM
Post: #7
4agZe problem solved - 99% IC problem
Thanks Ivan,,, I have no idea tho.
What should I do - what CAN I do?

And Bozu - No not I know off... I have been driving with this set-up for some time now and it never did this...

-DWG- Drift Wolf Gaming
Find all posts by this user
07-01-2012, 10:42 PM
Post: #8
4agZe problem solved - 99% IC problem
After a short trip down google line I'd say:

-Don't drive it with the sc belt on any more. If the bearing is gone, the heat generated will fry the electronic clutch coil.

-Take off pulley and see if it is indeed the bearing that has gone. It is replaceable if you can find a shop that can handle bearing work (source the correct model and press new one in).

It is either that, or find yourself a different SC.. maybe a nice SC14 for some added oomph?

FABRICA MI DIEM, PVNC!
Visit this user's website Find all posts by this user
07-01-2012, 10:47 PM
Post: #9
4agZe problem solved - 99% IC problem
Unfortunately there are no replacement parts for the supercharger unit itself. It's a sealed unit, so it is not possible to replace bearings.

Only option is to find another in servicable condition.

You can't get the clutch from Toyota anymore. Again, there is no way out of this really. Sad

My fiance has a good SC unit. He does want £600 for it though. Choice is your's. We drive through the Netherlands in two weeks time, so could bring it with us.

1985 Sprinter Trueno GT Apex
2013 GT86 Miltek Exhaust, Injen Induction.
Visit this user's website Find all posts by this user
07-02-2012, 07:34 AM
Post: #10
4agZe problem solved - 99% IC problem
I'm hearing a turbo swap Evil

AE86 Levin
Find all posts by this user


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  AE86 Driveshaft too long? [SOLVED] MyCrazyGarage 12 5,698 07-28-2022 10:48 PM
Last Post: banpei
  4agze wiring problem leon205gti 15 21,161 01-21-2017 09:19 PM
Last Post: leon205gti
  Questions about brake boosters and master cylinders---SOLVED T_AE86 17 23,489 02-02-2012 07:54 PM
Last Post: T_AE86
  [4AGE] ignition timing problem -> SOLVED !! eg6maxx 16 48,172 05-17-2011 11:48 AM
Last Post: eg6maxx
  4AGZE problem...I Need help please guys ash16valve 6 6,439 12-11-2009 04:48 PM
Last Post: ash16valve

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | AEU86 | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication